• Innovatief
  • Kwaliteit
  • Duurzaam
  • Samenwerken

Nijhuis Group op TV Gelderland inzake de tekorten van vakmensen

Vandaag is de Nijhuis Group op TV Gelderland te zien. Op basis van de resultaten vanuit de #AchterhoekMonitor blijkt dat wij de gelukkigste regio van Nederland zijn. Wij zoeken in onze regio nog een hoop vakmensen, dus kom ook naar de Achterhoek!

Ons is gevraagd hoe wij omgaan met de tekorten van vakmensen die in de toekomst verder zullen oplopen. In onderstaand artikel en de filmfragmenten wordt dit toegelicht.

DOETINCHEM – De Achterhoekse economie staat onder druk omdat duizenden inwoners de komende jaren stoppen met werken en van hun pensioen gaan genieten. Dat blijkt uit de Achterhoek monitor. Door vergrijzing is het probleem in die regio groter dan elders in Gelderland. De gevolgen voor de Achterhoekse economie zijn fors.”Het gaat heel goed met de Achterhoekse economie, wat eigenlijk heel bijzonder is in deze coronacrisis”, zegt Willem Buunk. Hij is wethouder in de gemeente Bronckhorst en houdt zich namens de Achterhoekse gemeenten bezig met onder meer werkgelegenheid. “Het niveau van de economie is hoger dan ooit en we hebben meer banen dan ooit.”

Tekorten personeel lopen op

Maar de groei van de economie staat onder druk. Overal in Nederland zitten bedrijven verlegen om goed personeel en de Achterhoek gooit vergrijzing nog meer roet in het eten. Veel ouderen stoppen er komende jaren met werken.Twaalf procent van de Achterhoekers is namelijk 60 jaar of ouder. Het lijkt er op dat er per jaar 4800 mensen pensioengangers vervangen moeten worden. Tot 2030 loopt dat aantal op naar 15400 mensen.

Er zijn te veel vacatures in de Achterhoek:

poster

Ook Achterhoek overspoeld met vacatures, wat is de oplossing?

Het aantal jongeren dat in deze regio aan het werk gaat is echter niet groot genoeg en dat zorgt voor tekorten. Twee jaar geleden leek het erop dat er per jaar 1250 mensen te weinig waren om alle vacatures in de Achterhoek te vervullen. Dat verwachte tekort is nu gegroeid naar 1450 mensen. Vooral in de techniek, zorg en ICT moeten veel ouderen vervangen worden.

Bedrijven moeten het anders gaan doen

Volgens Buunk zijn er nu al bedrijven die geen extra werk aannemen, simpelweg omdat ze de mensen niet hebben. “Dat zorgt er uiteindelijk voor dat de bedrijven niet groeien en de Achterhoekse economie dus ook niet.” Om de regionale economie draaiende te houden, moet het volgens de wethouder anders: “We moeten dingen anders doen. We moeten de zorg en de bedrijven anders organiseren.”

Ik denk dat het zeker een probleem gaat worden, omdat er heel veel kennis verdwijnt

Carolien Nijhuis, Nijhuis Group Winterswijk

De Nijhuis Group in Winterswijk zoekt naar lassers, net als veel andere bedrijven. Toch krijgt het bedrijf de vacatures gevuld door het al anders te doen, zegt Carolien Nijhuis. “Vooral ook omdat we ons niet blind staren op de geijkte profielen waar iemand dan aan moet voldoen. We kijken veel creatiever naar kandidaten en de manier waarop wij het werk kunnen organiseren.”

‘Huur kennis in op gebied personeelszaken’

Toch redden bedrijven het misschien niet met alleen creatief denken. Volgens Buunk moeten ondernemers kennis op dit vlak gaan inhuren. “Het kenmerkende van de Achterhoek is dat we een hele sterke midden- en kleinbedrijf economie hebben. Dat zijn hele mooie bedrijven met 10, 15 of 25 medewerkers. Maar daar is niemand gespecialiseerd in personeelszaken. Jarenlang ging dat prima, maar dat is nu echt niet meer genoeg. Tegen die bedrijven zou ik ook willen zeggen: zorg ervoor dat je de expertise inhuurt voor personeelszaken.”Hij wil een proef beginnen waarin bedrijven ontdekken dat het een meerwaarde kan zijn.

Inzetten op innovaties en robotisering

Als bedrijven niets doen, kunnen ze boot missen. “Er loopt namelijk ook heel veel kennis weg”, waarschuwt Nijhuis. “Dus daarom moet je nu al in actie komen. De ouderen moeten de kennis overdragen aan de jongeren.”Ook op het gebied van innovatie en automatisering kan het Achterhoekse bedrijfsleven een slag slaan. “Wij zijn ook steeds bezig met automatisering”, legt Nijhuis uit. “De volgende stap zou bij ons een lasrobot zijn. Wij hebben machines die we vervangen door apparaten zonder bediening. Misschien moeten we met elkaar nog veel sneller en slimmer zijn in verder automatiseren. Zo kunnen we in de Achterhoek misschien een heel goed voorbeeld worden van hoe het in de toekomst ook zou kunnen in de maakindustrie.”

#nijhuisgroup#vacatures#gelukregio#achterhoek#lasser#samenwerken#samendran#samengroeien#automatiseren#slimmerwerken

Lees ook

De Achterhoekse Techniek Tent op de Zwarte Cross

De Achterhoekse Techniek Tent op de Zwarte Cross Primeur! Voor het eerst is er een Achterhoekse..
12 juli 2022 Lees verder

Nijhuis Group jubilarissen

Nijhuis Group jubilarissen Vandaag hebben wij onze Nijhuis Group jubilarissen in het zonnetje gezet. Al 5..
7 juli 2022 Lees verder

Nijhuis Group maakt oude machines SMART

Nijhuis Group maakt oude machines SMART Nijhuis Group maakt oude machines SMART. Dat is dé automatiserings-..
14 juni 2022 Lees verder