• Innovatief
  • Kwaliteit
  • Duurzaam
  • Samenwerken

8RHK Magazine: MKB-Deal moet Achterhoeks bedrijf nét wat slimmer maken

Deze week is huis-aan-huis het 8RHK Magazine uitgedeeld: ‘Samen maken we de Achterhoek – ambassadeurs aan de slag‘. Het Magazine is toegevoegd aan de huis-aan-huis krant Achterhoeknieuws en belandde zo op de deurmat in de gehele Achterhoek.

Tientallen Achterhoekse bedrijven zijn sinds kort verenigd in de MKB-deal, met als doel de arbeidsproductiviteit van al die bedrijven te verhogen.

Carolien Nijhuis had in 2017 negen mensen in dienst. Met haar Winterswijkse familiebedrijf Nijhuis Group maakt ze producten voor de maakindustrie: van speciale machineonderdelen tot veiligheidshekwerken en procesoplossingen. Het bedrijf draait als een tierelier. Inmiddels werken hier al bijna dertig mensen.

Zo’n groei brengt nieuwe vragen met zich mee. Vragen zoals andere ondernemers die ook hebben, zo ontdekte Nijhuis toen ze zich aansloot bij de MKB-deal. Deze deal – gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) – heeft als doel om de arbeidsproductiviteit van honderd Achterhoekse MKB-bedrijven met 5 procent te verhogen. Deze deal wordt door de 8RHK ambassadeurs georganiseerd.

8RHK

Achterhoekse bedrijven blijven achter op productiviteitsvlak

Rob Schouten is coach en projectleider. Hij stelde vast dat bedrijven op productiviteitsvlak hier vaak achterblijven bij het gemiddelde van hun sector of zelfs van Nederland. “Dat zette mij nogal aan het denken, want ik weet dat hier hard wordt gewerkt”, aldus Schouten. Hij vond de verklaring op het vlak van efficiency. “Ondernemers hebben hier prachtige producten en heel goede relaties met de klanten”, stelt hij. “De vraag hoe je net iets meer resultaat uit je bedrijf kunt halen, komt dan vaak op de tweede plaats. Wij willen hen helpen om alles net even wat slimmer te organiseren en in te richten.” Meer naar het bedrijf als geheel kijken, dat is wat ze hier samen doen. In de aanvangsfase vrij breed, later specifiek gericht op resultaatverbetering. Willen er bijvoorbeeld vijf bedrijven met robots aan de slag, dan wordt een expert uitgenodigd voor een gezamenlijke uitleg. Die komt in het ideale geval ook nog uit de regio. “De essentie is voor en door Achterhoekse bedrijven”, stelt Schouten. “Waar nodig vragen we expertise van buiten, maar het idee is dat ondernemers het meest van elkaar kunnen leren en opsteken.

Vanuit andere invalshoeken mooie ideeën krijgen

De Winterswijkse Carolien Nijhuis is enthousiast en ze is niet de enige. “Je wordt hier gekieteld om echt diep de materie in te gaan”, zegt Peter Stoverink van interieurbedrijf Stooff uit Eibergen. “Hier kun je wat mee.” Dat iedereen iets anders maakt of verkoopt, is bijzaak, stelt Frank Geerdink van het Gaanderense Dutch Thermal Engineering, specialist in industriële koeling. “Uiteindelijk zijn we allemaal ondernemers. Vanuit een andere invalshoek kun je heel mooie ideeën krijgen.”

Bedrijven kunnen zich de komende twee jaar aanmelden via www.8rhk.nl/mkbdeal. Samen kom je immers verder. De kracht van de regio is dan ook elkaar opzoeken, kansen zien en samen slim benutten! Samen voor een fijne #toekomst in de #Achterhoek #krachtvanderegio #NLslimbenutten

Lees ook

De Achterhoekse Techniek Tent op de Zwarte Cross

De Achterhoekse Techniek Tent op de Zwarte Cross Primeur! Voor het eerst is er een Achterhoekse..
12 juli 2022 Lees verder

Nijhuis Group jubilarissen

Nijhuis Group jubilarissen Vandaag hebben wij onze Nijhuis Group jubilarissen in het zonnetje gezet. Al 5..
7 juli 2022 Lees verder

Nijhuis Group maakt oude machines SMART

Nijhuis Group maakt oude machines SMART Nijhuis Group maakt oude machines SMART. Dat is dé automatiserings-..
14 juni 2022 Lees verder